بی غیرتی 2008/09/27
بیان شده توسط استاد علی الله وردیخانی
کتاب: کعبه جانان - جلد دوم
بیغیرتی
صفتی از صفات رذیله بیغیرتی است و آن کوتاهی و اهمال است در محافظت آنچه نگهداری آن بر انسان واجب و لازم است از دین و عرض و اولاد؛ این صفت خبیثه از مهلکات عظیمه است. حضرت پیغمبر (ص) فرمود: دل مرد بیغیرت، سرنگون است. ضد این صفت، غیرت است و آن نتیجه شجاعت و قوت نفس میباشد که از فضایل و ملکات شریفه است هر که از این صفت خالی است نشاید او را در زمره مردان واقعی شمرد.
غیرت، حفظ دین و عرض و اولاد خود است، و برای محافظت هر یک مرتبهای است که صاحب غیرت از آن تجاوز نکند.
غیرت در دین، سعی است در رد بدعتِ کسی که در دین بدعت نهد و خوار داشتن کسی که به دین اهانت کند و دفع ادعای اهل باطل و رد شبهه منکرین. باید در ترویج احکام دین، لازمه جد و جهد را به عمل آورد و در نشر مسائل حلال و حرام نهایت مبالغه نماید، و در امر به معروف و نهی از منکر مسامحه نکند و با کسانی که آشکارا معصیت میکنند، بیضرورت سازش و دوستی ننماید.
غیرت در عرض خود آن است که از حال او غافل نباشد و در ابتدای امرِ منتهی به فساد، اهمال نکند، و زن خود را از دیدن نامحرم محافظت نماید. سزاوار است که مرد، خود را در نظر زن با صلابت و مهابت بدارد. مقتضای غیرت بر اولاد آن است که همیشه مراقب احوال او باشد و غذای او را از راه حلال مهیا سازد. زیرا طفلی که گوشت او از غذای حرام به وجود آید بساکه طبیعت او با خباثت سرشته گردد، و نیز چون به حد تمیز رسد او را احکام دین و آداب نیکان بیاموزد. مقتضای غیرت، منع زنان است از شنیدن حکایات شهوتانگیز و سخنان عشرتآمیز و مصاحبت پیر زنانی که با مردم آمد و شد دارند.
صفت غیرت گرچه در نظر عقل و شرع پسندیدهاست، اما باید به حد افراط نرسد کهمرد به اهل و عیال خود بدگمان شده بر آنها تنگ بگیرد و درصدد تجسس باطنی برآید. حضرت رسول اکرم (ص) فرموده: بعضی از انواع غیرت را خدا و رسول او دشمن دارد از جمله این که مرد بیجهت بر عیال خود غیرت نماید. بالجمله افراط در تفحص و تفتیش احوال اهل و عیال ناپسند و با طریقه شرع موافق نیست زیرا که در آن وقت، مرد از گمان بد خالی نباشد و این شرعاً مذموم است.
پینگ و دیدگاه ها هر دو بسته شده اند.